De afstanden op Chios

Route  1

Homepage

naar Volgende route

 

Stadspark Chios

 

 

 

 

 

Hoeveel km is het naar?

Alles gerekend vanaf het vliegveld.                                          

 

(Chios-stad zal ik apart bespreken.)

Klik hier voor info Chiosstad

Als u geland bent op het zr kleine wat gedateerde vliegveld (wat aan oostkant ligt) ten zuiden van Chios-stad,  door de bewoners Chora genoemd is het 3 km (naar het noorden langs de kust) rijden naar de hoofdstad.
 

Impressie van het vliegveld van Chios.

deze borden ziet u het eerst als u het vliegveld afkomt

 

Route 1

.

Als u in zuidelijke richting rijdt komt u, op 4 km, als u de oude kustweg volgt, de plaatsjes Karfas (met mooi kindvriendelijk zandstrand) en het zr goede restaurant STEKI tegen net voordat U Karfas verlaat.       En op 6 km Agia Ermioni (met  mooi authentiek haventje waar veel bedrijvigheid heerst) en na weer 1 km het kleine maar oh zo gezellige badplaatsje Megas Limionas.  Hier is het ook waar het uitstekende "Restaurant STEKI " zich bevindt. Gastvrij en betaalbare traditionele gerechten. Hier vandaan is het goed wandelen naar Agia Minas , de oude steenfabriek en naar Agia Fotini / Agia Fotia, over de berg langs de kust. (ja 2 namen voor de zelfde plaats)

 

 

 

 

 

 

De weg vervolgend rijdt u, loopt u,  naar de grotere plaats Thymiana, wat op ongeveer 9 km van het vliegveld ligt. Hier is het waar u de prachtige vruchtbare Kambos in kunt gaan. Verkennen te voet is het best om maximaal van de rust en de natuur te kunnen genieten. De vele, nog in goede staat zijnde Venetiaanse herenhuizen met hun met zwart - witte kiezel ingelegde binnenplaatsen met de waterputten en waterraderen waar de citrusboomgaarden mee bevloeid worden, nodigen u uit voor een visite. De zeer rijke gotische kerk in Thymiana die op zondag een bezoek zeker waard is, zo ook de kleine restaurantjes waar u op kleine stoeltjes langs de weg bij Jannis en Maria, ( To TALIMI)voor de kerk links, tussen de Grieken kunt genieten van een heerlijke kop koffie of wat sterkers. Probeer maar eens een ouzo mezedes, dan is er weer voldoende energie om uw weg te vervolgen.

   

Als u de doorgaande weg door Thymiana vervolgt en bij de BP benzine station links af slaat dan gaat u richting Nenita (wat op 20 km van het vliegveld ligt) komt u onderweg na ongeveer 2,5 km links op de berg het wonderbaarlijk mooie klooster Agia Minas tegen. Hier werden 3000 inwoners van Chios afgeslacht door ze in de kerk op te sluiten en de kerk (toen van hout) in de brand te steken. Dit klooster is voor het publiek open en u heeft van hier een uitzicht over de Kambos en zelfs zicht op het vliegveld en Turkije. Deze wandeling is goed te maken vanuit Megas Limionas en Thymiana.

 

 

Er zijn 2 soorten bussen , groene die over het eiland rijden en de blauwe en ook nieuwe bussen die in en om Chiosstad rijden. De blauwe en nieuwe bussen rijden met tussenpozen van 20 minuten in beide richtingen. Door middel van hand op steek stoppen de buschauffeurs en zetten u af waar u vraagt. (let op uit te stappen bij het BP station als u naar het klooster wilt lopen) . Ook is het mogelijk de bus naar Pirgy te nemen en te vragen  aan de chauffeur te stoppen bij Agia Minas. De blauwe bussen rijden in een ringlijn rond de Kambos. De groene bussen gaan verder het eiland op en vertrekken vanaf het centrum van Chios-stad aan de andere kant van het park waar de blauwe bussen stoppen.

 

Agia Ermioni

Op 13 km vanaf het vliegveld ligt links het plaatsje Kalimasia met het strandje Agios Emilianos. Op 17 km het schilderachtige Katarachtis aan zee en op 21 km Nenita met de kerk Agios Tryfon met een iconostase gemaakt van prachtig houtsnijwerk. Dichtbij Nenita ligt het klooster Taxiarches.

 

 

 

    naar Volgende route